Yes! Ik mocht weer fotograferen. Na maanden van niets doen zag ik eindelijk weer de mogelijkheid om aan de slag te gaan. Ik wilde altijd al een keer proberen of het mogelijk was mijn foto's in een tijdschrift te laten publiceren. Ik wilde graag weten hoe dat verliep, wat je ervoor moest doen en hoe het eindresultaat eruit zou zien. 
Ik had alweer een tijdje contact met Sanne; Make-up Hair artiest (muah) uit de omgeving Utrecht. Samen hebben we een moodboard gemaakt waarin voorbeelden te zien waren van wat wij wilde fotografen. Zodra we een datum hadden geprikt moest er nog één ding gebeuren: een model zoeken! 

Al snel hadden we een model gevonden via Facebook. Op Facebook zijn er groepen waarin je opzoek kan gaan naar modellen, fotografen, stylisten en muah's. Na de vele reactie doorgelezen te hebben sprong er één model uit: Anouk. Gelukkig was Anouk ook erg enthousiast.
30 juni was het zover. Met volle tassen en een stoel vertrok ik naar de graanvelden in Soest. Iedereen was op tijd, dus we konden snel aan de slag!
De eerste kledingset bestond uit een oranje jumpsuit met een wit shirt. Tijdens het maken van de foto's hadden we wel een irritatiefactor: de zon kwam soms door de bomen schijnen waardoor we opeens heel fel licht hadden. De zon was zo fel dat we even moesten wachten totdat de zon weer achter de bomen verdween. Ik had al gelijk het gevoel dat deze samenwerking erg fijn zou zijn en dat er mooie resultaten uit zouden komen. Op een gegeven moment voelde we druppels vallen. Gelukkig waren we bijna klaar met de eerste outfit. Tijdens het teruglopen naar de auto begon het steeds harder te regenen. We hebben zo snel mogelijk opgeruimd en zijn de auto ingedoken. Zodra we in de auto zaken brak de regenbui los! Het was maar goed dat we het eerste gedeelte erop hadden zitten. Tijdens de regenbui konden we mooi een broodje eten. 
Gelukkig was de regenbui met een halfuurtje voorbij, dus konden we door naar set-up twee. Hierbij wilden we werken met grote witte lakens. Deze wilde we ophangen zodat we een witte achtergrond kregen. Het plan was om een lang touw ergens aan vast te knopen en de lakens eroverheen te hangen. Helaas was er nergens een goed punt waar we het touw aan konden vastknopen. Daarom besloten we om de lakens over een hek heen te gooien en daar de foto's voor te maken. 
Als laatste wilden we foto's maken in het maïsveld. Er was een kale plek waar geen maïs stond, dus is Anouk daar voorzichtig in gaan staan. Ook hebben we hier gewerkt met bloemetjes die we hadden gevonden. De bloemetjes gebruikte we als een soort accessoires. Uiteindelijk hebben we meer dan 1200 foto's gemaakt! 

Achter de schermen (Foto's van Sanne van Almkerk)

Eenmaal thuis begon deel twee van de fotoshoot: het sorteren en bewerken van de foto's. Na heel wat uren sorteren en bewerken was het tijd om de foto's te delen met Anouk en Sanne. Daarnaast wilden we kijken of het mogelijk was om de foto's te publiceren. Voor mij was het de eerste keer dat ik echt zoiets ging proberen, dus ik was erg benieuwd of het zou lukken. 
Op de website www.kavyar.com is het mogelijk om je foto's aan te melden bij verschillende tijdschriften. Je kan filteren op soort publicatie, categorie en stijl. Via de website van Kavyar stuur je een bepaald aantal foto's in. Dit kan gratis, maar je kan er ook voor betalen. Hierbij kan je ervoor kiezen dat je foto's sowieso worden geplaatst, of dat je bijvoorbeeld op de cover van het magazine komt. Wij kozen voor de gratis optie. Hierbij krijg je een standaard afwijzing of acceptatie. Bij de eerste poging werden mijn foto's geweigerd. Je krijgt dan van het tijdschrift netjes een mail dat je foto's zijn geweigerd. Meestal duurt het een paar dagen voordat je een reactie krijgt.
Bij de tweede poging gebeurde er iets merkwaardig: ik kreeg binnen 4 minuten antwoord van het tijdschrift Moevir Magazine, dat zij mijn foto's hadden geaccepteerd. Ik geloofde het niet! Mede omdat de acceptatie zo snel ging. Ik heb daarom gelijk contact opgenomen met het tijdschrift. Al snel kreeg ik een bericht terug dat het zeker klopte en dat ons werk in het eerstvolgende nummer zou komen te staan. Wat leuk! ​​​​​​​
Na lang wachten was het zover: de foto's werden gepubliceerd. We kregen netjes de tearsheets opgestuurd. Dit zijn digitale afdrukken van hoe het magazine de foto's heeft gepubliceerd in het tijdschrift. Daarnaast werd er de mogelijkheid gegeven om het tijdschrift te kopen, zowel digitaal als op papier.

4 pagina's van de gepubliceerde foto's.

Over het algemeen ben ik aardig tevreden met de publicatie. Ik vind het leuk om een keer meegemaakt te hebben hoe een proces zoals dit verloopt. Een van de nadelen van publicatie is wel dat je moet wachten totdat je de foto's mag gebruiken op je eigen sociale media. Over het algemeen vond ik het een leuke ervaring. Het is gaaf om je foto's op deze manier te zien! In de toekomst zou ik het nog wel een keer willen proberen. Ik wil dan wel meer diepgang in de foto's brengen waardoor er een soort verhaal ontstaat. 
Publicatiedatum: 17 augustus 2020
Back to Top